Een van de belangrijkste onderdelen van de meterkast in huis, is de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar wordt gebruikt, op het moment dat er sprake is van lekstroom. Onder lekstroom verstaan we stroom, die de meterkast op een andere manier verlaat dan verwacht zou mogen worden. Zodra dit door het systeem binnen de meterkast wordt opgemerkt, zal de aardlekschakelaar de installatie spanningsloos maken. Dit betekent dat u geen stroom meer kunt gebruiken in huis, om een verdere schade aan uw elektra netwerk in huis tegen te gaan. Zodra de lekstroom opgespoord en verholpen is, kunt u de aardlekschakelaar opnieuw omzetten.

In dit artikel vertellen we u meer over het aansluiten van de aardlekschakelaar. Houd er rekening mee, dat dit geen eenvoudige klus is. Mocht u geen ervaring hebben met het uitvoeren van elektra klussen, dan doet u er verstandig aan om hier onze elektricien in Delft voor in te schakelen.

Verschillende soorten aardlekschakelaars

Bij het aansluiten van een aardlekschakelaar is het belangrijk om vooraf uit te zoeken welk model aardlekschakelaar u nodig heeft. Het verschil zit hierbij in het type aansluiting, waarop de aardlekschakelaar moet worden aangesloten. Hierbij heeft u de keuze tussen een 1- en 3-faseaansluiting. Bij een 1-faseaansluiting is een 2-polige aardlekschakelaar voldoende, bij een 3-faseaansluiting heeft u een 4-polig model nodig. Vaak herkent u beide soorten aardlekschakelaar aan de afkortingen 2P en 4P.

Naast het verschil in het type aardlekschakelaar, bestaat er een verschil in het type draad wat u nodig heeft. Voor een normale aansluiting heeft u voldoende aan een draad van 4 vierkante millimeter. Mocht de aardlekschakelaar op de hoofdschakelaar worden aangesloten, dan heeft u een draad van 6 vierkante millimeter nodig.

Eisen bij het aansluiten van een aardlekschakelaar

Houd er bij het aansluiten van de aardlekschakelaar rekening mee, dat u aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo mogen er nooit meer dan vier groepen op een aardlekschakelaar worden aangesloten. Wel is het toegestaan om bijvoorbeeld twee of drie groepen aan te sluiten. Let er hierbij op, dat ook de kracht- en fornuisgroep als een losse groep telt bij het aansluiten van de aardlekschakelaar.

Call Now Button