Het aanleggen van elektra in huis is geen eenvoudige taak. Zo moet de elektra aan verschillende eisen voldoen, om gebruikt te mogen worden. Wist u bijvoorbeeld dat de meterkast in huis vlak naast de voordeur moet zitten? Deze eis wordt gesteld, om ervoor te zorgen dat de brandweer direct bij de elektra kan komen in het geval van brand in huis. Daarbij moet de meterkast aan verschillende andere eisen voldoen. In dit artikel vertellen we u meer over de NEN-richtlijnen, die in het leven geroepen zijn voor het aansluiten van elektra in huis. In het bijzonder de NEN 1010-richtlijnen.

Inhoud van de NEN-richtlijnen voor elektra

In de NEN-richtlijnen wordt onder meer geschreven over de indeling van de meterkast, die aan specifieke eisen moet voldoen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de indeling van badkamers. In de badkamer zouden de aansluitpunten op het elektra netwerk in huis in contact kunnen komen met vocht. Dit leidt in het ergste geval tot een vervelende kortsluiting en daarmee tot een stroomstoring in huis. Iets wat u logischerwijs zo goed mogelijk wenst te voorkomen. Om de kans op kortsluitingen te verkleinen, moet hierbij aan verschillende eisen worden voldaan. We spreken hierbij over drie zones, de badkuip zelf, de ruimte tot 2,6 meter boven de badkuip en het deel vanuit de badkuip binnen handbereik is. In deze zones mogen geen stopcontacten geplaatst worden.

Hulp bij het aanleggen van elektra in huis

Doordat het niet eenvoudig is om aan al deze richtlijnen voor het aanleggen van elektra in huis te voldoen, kan enige hulp wenselijk zijn. Die hulp wordt u geboden door onze elektriciens. Zij hebben een ruime ervaring in het aansluiten van stopcontacten en aansluitpunten voor de verlichting. Daarbij kunnen zij de meterkast aan de laatste richtlijnen en veiligheidseisen laten voldoen, om hoge boetes te voorkomen.

Tip: ook wanneer u voor een uitbreiding van de meterkast zou kiezen, is het belangrijk om aan de laatste eisen te voldoen. Het is niet noodzakelijk om de meterkast naar de laatste richtlijnen aan te laten passen, als hier geen verandering in aangebracht wordt.

Call Now Button