Wanneer u voor een nieuwe keuken kiest of bijvoorbeeld een grootstroomverbruiker aan wilt sluiten, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van deze factoren is het maximale vermogen, dat op een groep in de meterkast kan worden aangesloten. Hoeveel Watt kan ik op een groep aansluiten? Is het maximale aangesloten vermogen voor iedere woning hetzelfde? Het zijn vragen waarop u in dit artikel een antwoord vindt.
Maximaal vermogen van groepen in de meterkast
Met name oudere woningen hebben doorgaans een 1-fase aansluiting. Op deze aansluiting staat een stroomsterkte van 16 Ampère. Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten. Op de verpakking van elektrische apparaten vindt u het benodigde vermogen hiervan.
In nieuwbouwwoningen wordt vaak gekozen voor een 3-fase aansluiting. Hierop staat een stroomsterkte van 3 x 25 Ampère. Het maakt dat het maximaal toegestane vermogen per groep in de meterkast groter is. U kunt nu immers 5.500 kW aansluiten: 25 x 220. Het gebruik van een 3-fase aansluiting is interessant in nieuwbouwwoningen, omdat deze niet meer van gas worden voorzien. Het maakt dat er krachtstroom nodig is voor bijvoorbeeld een inductie kookplaat.
Overbelasting bij een te groot gevraagd vermogen
Zoals reeds beschreven werd, vindt u op de verpakking van elektrische apparaten hoeveel Watt zij nodig hebben. Als het totaal benodigde vermogen van de op een groep aangesloten elektrische apparaten het maximum van 3.520 of 5.500 Watt overschrijdt, zal deze groep overbelast raken. Dit betekent dat de schakelaar omspringt en u geen stroom meer heeft binnen deze groep. Het omzetten van de schakelaar zal er al snel toe leiden, dat er een nieuwe overbelasting ontstaat.
Ter illustratie:
Een lamp met een vermogen van 100 Watt verbruikt in een uur tijd twee keer zoveel energie als een lamp van 50 Watt. Het betekent dat de groep in de meterkast bij een lamp van 100 Watt zwaarder belast wordt.
Heb ik 230 Volt of 220 Volt?
Alle Europese landen bieden tegenwoordig 230 Volt aan. Dit betekent dat u een in Spanje gekocht apparaat in principe ook in Nederland kunt gebruiken. Toch wordt in de volksmond nog vaak over 220 Volt gesproken. Gek is dat niet, want de spanning op een Nederlands stopcontact is niet altijd 230 Volt. De spanning mag hier een bepaald percentage boven of onder zitten.
Hulp bij het uitbreiden van de meterkast
Om een overbelasting van groepen in de meterkast te voorkomen, kan het raadzaam zijn de meterkast uit te breiden met een extra groep. Schakel onze elektricien in Delft in, om u hierbij te laten helpen. Onze elektriciens hebben een ruime ervaring in het uitvoeren van werkzaamheden aan de meterkast. Zo bent u verzekerd van een veilige en professionele oplossing, wanneer u een extra groep toe wilt voegen.