Op het moment dat een stop uit de meterkast springt, resulteert dit in een stroomstoring in huis. Vaak is dit het gevolg van een kortsluiting, die in elektrische apparaten of rond uw elektrakabels ontstaan kan zijn. Om uw stroom weer in te schakelen, zult u de stop in de meterkast moeten vervangen. In dit artikel legt onze elektricien uit Delft uit, hoe het vervangen van een stop in de meterkast in z’n werk gaat. Zo kunt u dit heel eenvoudig zelf doen! Mocht het vervangen van de stop geen effect hebben, dan kunt u onze elektricien inschakelen voor hulp.

Tip: controleer altijd eerst bij uw buren of zij nog stroom hebben. Mochten uw buren ook geen stroom kunnen gebruiken, dan is er mogelijk sprake van een algehele stroomstoring in uw wijk. Het vervangen van stoppen zal in dit geval geen effect hebben.

Een doorgeslagen stop herkennen

Voordat u een stop vervangt, is het belangrijk om zeker te weten dat de stop is doorgeslagen. Het is immers zonde als u een werkende stop vervangt! U herkent een doorgeslagen stop aan het venstertje in de schroefdop van een stop. Als dit venster afwijkt van de andere stoppen in de meterkast, wat wil zeggen dat het witte plaatje kapot is, zal deze doorgeslagen zijn. In moderne woningen worden deze traditionele stoppen vaak niet meer gebruikt. Hier zitten losse schakelaars, die de groepen van de meterkast voorstellen. Het omzetten van een schakelaar kan in zo’n geval voldoende zijn om de stroomvoorziening te herstellen.

Het vervangen van een doorgeslagen stop

Wanneer u de doorgeslagen stop herkend heeft, kunt u deze vervangen. Zet allereerst de knop op “0”, waarna u de porseleinen schroefkop los kunt draaien. Nu kunt u de doorgeslagen stop eenvoudig vervangen. Het is hierbij belangrijk om goed op het aantal Ampère van de stoppen te letten. Dit kan verschillen per stop! Wanneer u de nieuwe stop geplaatst heeft, kunt u de schroefkop vastdraaien.

Het kan het overwegen waard zijn om een stoppenkast te vervangen voor een moderne variant. Zoals reeds beschreven heeft een modernere variant geen losse stoppen meer, maar werkt dit op basis van schakelaars. Onze elektriciens kunnen u hier meer over vertellen.

Call Now Button