Een meterkast in huis is opgebouwd met tal van verschillende componenten. Mensen hebben vaak geen idee wat de werking van deze componenten precies is. In dit artikel vertellen onze elektriciens u meer over de werking van de hoofdzekering en groepen in een meterkast. Wanneer u de meterkast bestudeert, kan het voorkomen dat u meerdere hoofdzekeringen aantreft. Dit is niet vreemd! Veel woningen zijn namelijk voorzien van meerdere groepen, gebaseerd op de ruimtes in huis. In een grote woning zal er een aparte groep in gebruik zijn voor de woonkamer, de keuken en bijvoorbeeld een garage. Daar waar men in een kleiner appartement voldoende heeft aan een losse of hooguit twee groepen.

Werking van de hoofdzekering in huis

Om deze groepen in de meterkast van voldoende stroom te kunnen voorzien, loopt de stroom uw woning via de hoofdzekering binnen. De hoofdzekering heeft hierbij een bepaalde aansluitwaarde. Deze aansluitwaarde bepaalt of de stroom veilig uw woning binnen voert. Eenmaal de hoofdzekering gepasseerd, loopt de stroom naar de verschillende groepen in de meterkast. Ook deze groepen hebben ieder een eigen aansluitwaarde. Op het moment dat er bijvoorbeeld een kortsluiting optreedt, zal de aansluitwaarde van een groep overschrijven. Op dat moment springt de groep uit de meterkast, dit legt de stroomvoorziening stil. Het minimaliseert de kans op een brand binnen uw woning.

Verschillende aansluitwaarden van hoofdzekeringen

De hoofdzekeringen binnen uw meterkast kunnen verschillende aansluitwaarden hebben. Standaard is er binnen woningen voor een aansluitwaarde van 25 A gekozen. Naast deze standaardwaarde, zijn er ook hoofdzekeringen beschikbaar met een aansluitwaarde van 35 A, 50 A, 63 A en zelfs 80 A. Het is van verschillende factoren afhankelijk wat de perfecte aansluitwaarde voor uw woning is. Dit hangt onder meer samen met het vermogen wat verschillende elektrische apparaten vergen. Niet voor niets dat er binnen bedrijfspanden vaak voorkeur is voor een hoofdzekering met een aansluitwaarde groter dan 80 A. De aansluitwaarde van de groepen in de meterkast is lager, dan die van de hoofdzekering.

Advies over een geschikte hoofdzekering

Wanneer u een nieuwe hoofdzekering wilt laten plaatsen, bijvoorbeeld om elektrisch te kunnen koken of een laadpaal voor uw elektrische auto te gebruiken, voorzien onze elektriciens u graag van advies. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over het aantal hoofdzekeringen wat noodzakelijk is en de aansluitwaarde hiervan. U wilt veilig kunnen wonen, met een minimale kans op een brand of soortgelijke gevaren.

Call Now Button