Vanaf het moment dat de herfst aanbreekt tot het moment dat we weer van de lente kunnen genieten zal het buiten een stuk kouder worden. Deze kou zorgt ervoor dat we meer tijd binnenshuis door zullen brengen en hierdoor gaat het energieverbruik significant omhoog. Dit is dan ook de beste tijd van het jaar om duurzamer met energie om te gaan. In deze periode kunnen we met deze maatregelen namelijk het meeste verschil maken. Zowel voor je portemonnee, doordat we minder energie verbruiken, als voor het milieu omdat we hiermee ook voor minder uitstoot zorgen.

Er zijn twee vlakken waarop in de winterperiode het meeste verschil gemaakt kan worden wat betreft het besparen van energie. Dit is het gasverbruik en het elektriciteitsverbruik.

Besparen van gas met de verwarming

Een besparing van energie kan altijd op twee manieren. Door efficiënter gebruik te maken van energie of door simpelweg minder energie te verbruiken. Een besparing van gas met de verwarming kan bijvoorbeeld door een efficiëntere CV ketel te laten installeren of door de verwarming lager te zetten en een warme trui aan te trekken. Of een slimme thermostaat die het huis op een meer efficiënte manier verwarmt of de openingen onder de deuren dichtmaken waardoor de warmte beter in de woonkamer blijft en de verwarming lager gezet kan worden.

Besparen van elektriciteit met de verlichting

Ook voor de besparing van elektriciteit kunnen dezelfde twee manieren toegepast worden. Bijvoorbeeld het huis efficiënter verlichten met gebruik van LED lampen of minder elektriciteit verbruiken door ervoor te zorgen dat er niet onnodig lampen in huis blijven branden in kamers die niet gebruikt worden.